ЛАБОРАТОРІЯ ГЕРОДІЄТЕТИКИ

Керівник – кандидат медичних наук, старший науковий співробітник Мар’яна Станіславівна РОМАНЕНКО

У 1958 р. професором Миколою Карловичем Вітте була створена лабораторія фізіології та гігієни праці і харчування. У 1966 р. з цього підрозділу виділена в самостійний структурну одиницю лабораторія гігієни харчування, яка у 1978 р. перейменована у лабораторію геродієтетики.

Керівниками лабораторії були: доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат двох Державних премій України Юрій Григорович ГРИГОРОВ (1966-2010), кандидати медичних наук Таїсія Мефодіївна СЕМЕСЬКО (2010-2012), Людмила Леонідівна СИНЕОК (2012-2014), Юрій Вікторович ГАВАЛКО (2015-2016). З січня 2017 р. її очолює кандидат медичних наук Мар’янаCтаніславівна РОМАНЕНКО.

Основні напрями досліджень: вивчення особливостей фактичного харчування людей старших вікових груп та його впливу на стан здоров’я (в сім’ї, організованих колективах, регіонах з високим рівнем довголіття, в різних регіонах України); вивчення впливу навантажень різноманітними нутрієнтами (жирами різного походження, білками, вуглеводами) на функціональний та біохімічний статус старіючого організму; проведення експериментальних досліджень по встановленню можливості збільшення тривалості життя лабораторних тварин під впливом різних харчових раціонів, калорійно обмеженого харчування, підвищення в їжі лужних валентностей, змін режиму харчування; розробка та впровадження нових функціональних продуктів харчування для людей старших вікових груп.

На основі фундаментальних та прикладних досліджень, виконаних в лабораторії, сформульовано основні наукові принципи геродієтетики щодо організації раціонального харчування для людей старших вікових груп з метою  профілактики залежної від віку патології та передчасного старіння.

Визначено норми харчування для людей старших вікових груп. Розроблено середньодобові набори продуктів харчування, які використано при організації харчування у будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів (Постанова Ради Міністрів СРСР № 1012 від 30.10.1985), в госпіталях для ветеранів Великої вітчизняної війни (Наказ МОЗ України № 262 від 21.04.2009).

В останні роки у лабораторії вивчається роль харчування у формуванні метаболічного синдрому у людей старших вікових груп. Досліджується зв’язок метаболічних процесів з біологічними та соціальними ритмами.

В лабораторії створено понад 20 функціональних продуктів харчування для людей старших вікових груп, на які отримано 25 авторських свідоцтв на винаходи і патентів. Серед них – «Геролакт», «Лактогеровіт» (кисломолочні напої з заданим бактеріальним та хімічним складом, збагачений вітамінами та мікроелементами), бактеріальна закваска «Геросан» для виробництва кисломолочних продуктів; «Космол» (сухий кисломолочний продукт, збагачений солями кальцію та вітамінами С, Д, Е), безалкогольний напій «Родничок» та квас «Український», цільнозерновий хліб «Колос», хліб, збагачений вітаміном D, та ін. Важливо, що було розроблено не просто нові продукти, а зроблено новий крок у створенні індустрії харчування людей старших вікових груп.

У 2014 р. завдяки спільній роботі інститутів-розробників (ДУ «Інститут геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова НАМН України», Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України,  Інститут продовольчих ресурсів НААН України) і групи компаній «Молочний Альянс» налагоджено виробництво «Геролакту» на  ПАТ «Яготинський маслозавод».

Нагороди і відзнаки. Григоров Ю.Г. – Заслужений діяч науки і техніки України (1997), Державні премії УРСР (1989) та України (1997) в галузі науки і техніки.

Контакти: телефон: +38 (044) 430-4194, +38 (067) 367-3753.

Запитання або повідомлення для керівника лабораторії геродієтетики
Всі поля обов'язкові до заповнення